ĐUMBIR , LEK ZA SVAKU BOLJKU

 

Ljutkastog ukusa i neobičnog  izgleda,đumbir je širom sveta  veoma cenjen  začin i dobar saradnik u lečenju mnogih  tegoba –  jača imunitet, čisti pluća  i ubrzava metabolizam

U prahu,kao začin
U prahu,kao začin

 

POTIČE  iz daleke Indije,  a u Evropu su ga doneli Englezi i nazvali ginger (dzindzer) , koristeći ga kao čaj i začin: danas je đumbir u širokoj upotrebi u svim kuhinjama sveta, ali i nezamenjivo lekovito  sredstvo za mnoge boljke. U Srbiji je u početku bio prilično skup i o njegovim  svojstvima se malo znalo. Danas se koristi u gotovo svakoj kući, jer  đumbir  „posreduje“  u lečenju mnogih bolesti.

Čvorovati koren žućkaste boje i   ljutkastog  ukusa,  prva je pomoć  u  mnogim respiratornim problemima. Ne samo što je đumbir pokazao odlično dejstvo u lečenju gripa i prehlade, već  i glavobolje (pogotovo u početnoj fazi),  mučnine,  a  pouzdan je saradnik  u  čišćenje pluća,  kao  i u gubitku  kilograma.

U prodavnicama po pristupačnoj ceni
U prodavnicama po pristupačnoj ceni

Gingerol,  glavni sastojak ove korenaste biljke, daje joj specifičan ukus i ima snažno prtivupalno dejstvo.  Đumbir povoljno utiče na smanjenje bolova u mišićima i kostima izazvanih artritisom, poboljšava cirkulaciju , snižava nivo holesterola i  triglicerida, ubrzava metabolizam, sprečava stvaranje tromba…  Lekovitosti ove egzotične biljke doprinosi i veliki broj minerala  koje  ima u svom sastavu,  vitamin C,  kao i vitamine B grupe.

Đumbir može da se koristi svež i u prahu. Za glavobolju, na primer, dovoljno je popiti čašu mlake vode u kojoj su rastvorene dve kašićice  korena u prahu. Pušačima ( ili onima koji su prisiljeni da borave s njima u istoj prostoriji) ,  kao i  ljudima alergičnim na prašinu i životinjsku dlaku,  preporučuje se čaj od ove lekovite biljke.  Većina čajeva sprema se na sličan način, a bez obzira za koju se boljku ili namenu koristi, važno je znati da u „saradnji“ sa medom i limunom  đumbir ima još jače dejstvo!

 

Limun pojaćava lekovito dejstvo
Limun pojačava lekovito dejstvo

UNIVERZALNI ČAJ

Jedan od najčešće korišćenih  recepata  glasi: koren đumbira veličine palca oljuštite,isecite na tanje kolutove, stavite u  1 litar  proključale vode i na tihoj vatri kuvajte još desetak minuta. Sklonite sa šporeta i pusite da odstoji još desetak minuta. Kada se čaj prohladi , u njega, po želji, možete dodati kašiku meda i iscedjen limun. U hladnijim danima, termos sa ovim napitkom je i osveženje i prevencija za mnoge bolesti.

 

JAČANJE IMUNITETA

Ukoliko želite da spremite čaj za trenutnu upotrebu ( dve šolje) oljuštite na tanke kolutove (santimetar- dva) koren  đumbira, dodajte tri klinčića, pola  kašičice cimeta i sve to stavite u 4 dl hladne vode. Kad voda provri, lagano smanjite  vatru i  kuvajte desetak minuta. U poklopljenoj posudi ostavite čaj još neki minut,  onda ga procedite, a kad se prohladi dodajte po želji meda i limuna.

 

UBRZAVANJE METABOLIZMA

Jedan koren đumbira srednje veličine dobro narendajte (najbolje na klasično rende i to ono najsitnije),a onda dobijenu masu pomešajte sa 1kg domaćeg meda. Tako ste za izvesni period obezbedili  odlično sredstvo za jačanje imuniteta i čišćenje krvi, a ukoliko kašiku lekovite mase pre svakog obroka  razmutite u čaši limunade – ubrzaćete metabolizam i izgubiti neželjene kilograme.

 

Čaj od đumbira, ukusan napitak
Čaj od đumbira, ukusan napitak

SLATKO OD ĐUMBIRA

Za ovu, već zaboravljenu poslasticu  naših baki,  biće vam potreno samo malo vremena. Narendajte 200 gr svežeg đumbira,prelijte ga svežim sokom od ananasa i kuvajte na srednjoj vatri 15 minuta.

Kad se masa malo prohladi dodajte kašiku meda, promešajte i još toplu smesu sipajte u teglu. Svakog  dana, ujutru i uveče,pojedite po kašiku ukusne poslasice.

 

LEKOVITA KUPKA

 

Stresne situacije, kojima smo svakodnevno izloženi, imaju brojne zdravstvene posledice:glavobolju, povišen krvni pritisak, pojačan apetit, nesanicu,nervozu,probavne tegobe… Fitoterapeuti predlažu kupku  od limuna i đumbira,koja će ublažiti stres i napetost.

U jednoj posudi pomešati osam kapi  eteričnog ulja limuna i pola šolje gorke soli, dodati  po dve kašike sušenog matičnjaka, majčine dušice i  limuna, uz kašiku sušenog đumbirovog korena. Sve promešati, mešavinu staviti u pamučnu vrećicu i vezati na vrhu. Vrećicu staviti u šolju proključale vode, ostaviti da odstoji desetak minuta, a onda sipati u toplu kadu…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s